Trubbnosar

Drömmer du om en fransk bulldogg eller kanske en boxer? En mops eller en pekinges? Visst är trubbnosiga hundar väldigt charmiga, men innan du skaffar en så sätt dig in i vad det innebär att äga en trubbnosig hund. Trubbnosraserna går under benämningen brakycefala raser och brakycefali är när skallen är kortare än normalt. Detta finns även hos katter, exempelvis perserkatter.

Vilka hälsoproblem kan en trubbnos ha?

Andningsproblem är det som förknippas mest med trubbnosar. Det beror på för små näsborrar, för långt gomsegel och för ihopträngd luftstrupe. Hunden får svårt att reglera sin kroppstemperatur och får svårare att andas. Hundar reglerar temperaturen med hjälp av att hässja, dvs flämta kraftigt med öppen mun och tungan långt ute, samt genom att svettas genom trampdynorna. I övrigt svettas inte hundar. Andra problem som kan medfölja en hund med för kort skalle är hudveck, ögonproblem, för liten skalle i förhållande till hjärnan och tandproblem. Detta kan också leda till kroniska magproblem.

Forskare i Sverige och USA undersöker nu gener och mutationer på trubbnosar för att se vad det är som orsakar trubbnosigheten. De har även börjat fundera på om brakycefali kan ha samband med gliom, som är en cancertumör i hjärnan. Denna cancer uppstår ofta ur en typ av stödjeceller som kallas gliaceller.

Redan 2015 uppmärksammades trubbnosarnas hälsoproblem av SVT där både veterinärer och företrädare för Svenska Kennelklubben fick göra sina röster hörda, så att trubbnosar kan ha hälsoproblem är ingen nyhet bara för att trubbnosinventeringen startade 2018.

Allt fler trubbnosar opereras för att på kirurgisk väg förbättra andningsvägarna så att de ska kunna andas bättre. Försäkringsbolagen brukar reservera sig mot andningsproblem på berörda raser, varvid du får bekosta eventuella operationer ur egen ficka, vilket kan bli dyrt.

Hur tar du bäst hand om en trubbnos?

För att en trubbnos ska må så bra som möjligt gäller det att den andas bra och att den kan reglera sin kroppstemperatur. Många trubbnosar har inga problem alls med andningen, men det gäller ändå att hålla ett öga på dem. Har du barnvagn och brukar gå på långpromenader under sommaren kan en Bugaboo ståbräda för barnvagnen vara till nytta för både hund och barn att vila på om det blir jobbigt. Du fäster den enkelt och barn eller hund kan stå eller sitta där en stund. En ståbräda kan vara ett perfekt komplement för att kunna ta med den kortnosiga hunden ut på långpromenader under den varma sommaren. Se även till att hålla din hund sval, en kylfilt eller ett vattenbad kan göra nytta, samt att du alltid har med en skvätt vatten så den kan dricka ofta. Låt den inte utsättas för extrema temperaturer eller timmar ute på stan i gassande sol.

Trubbnosinventeringen

SLU, Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala bedriver forskning om trubbnosiga hundar för att se om det finns tillräckligt många bra avelsindivider för att kunna avla fram en sundare hundras. Svenska Kennelklubben, SKK hjälper också till med denna så kallade trubbnosinventeringen, för det ligger i allas intresse att raserna kan förbättras, göras friskare och bevaras för framtiden istället för att fortsätta avlas sönder och få allt fler problem.

hotnews