Vad är en nakenhund?

Det finns så otroligt många olika hundraser och en kategori som kanske är lite mer ovanlig är de hundar som kallas nakenhundar. De är på ett sätt nakna (det är ju alla hunimages-29dar) men vad det betyder är att de ser ut som om de knappt har någon päls, utan bara skinn.

De finns flera olika varianter över världen men endast tre är godkända av den internationella kennelfederationen. De tre är mexikansk nakenhund, peruansk nakenhund och kinesisk nakenhund. Här skiljer man på begrepp som kanske är relativt okända för många, men den mexikanska och den peruanska nakenhunden räknas till gruppen pariahundar som innebär att de är primitiva raser med ett halvvilt ursprung. Den kinesiska nakenhunden däremot, räknas till gruppen sällskapshundar.

Frågan uppstår hur dessa olika nakenhundar från så olika delar av världen är släkt med varandra? Man har inget bra svar på den frågan men tanken finns att det uppstått samma typ av mutation på olika platser oberoende av varandra.

Är nakenhundar bättre för allergiker?

Det sägs ofta att nakenhundar skulle vara bättre för en allergiker men det är inte sant. Det är inte pälsen i sig man är allergisk mot, utan ett ämne som kan finnas i hundens saliv, hudflagor och urinen. Givetvis kan detta fastna mer i en tjock päls, men de fakta är att det finns de personer som är lika allergiska mot en nakenhund som mot en hund med päls. Det man faktist vet är att vissa hundar verkar producera lägre mängd av det allergena ämnet men det har inte kunnat bevisas vara specifikt för någon ras utan snarare att det kan skilja mellan hund till hund. Med andra ord kan man inte säkert säga att en nakenhund fungerar bättre för en allergiker än tex en labrador. Man får prova sig fram om man vill ha hund eller äta sin allergimedicin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

hotnews