Agility – kul för hunden, kul för dig!

Tycker du om att röra på dig och har du en hund som älskar att springa och göra saker tillsammans med dig? Då kanske agility är aktiviteten att satsa på. Ordet agirochet-border_agilitylity är engelskt och betyder ungefär vighet och snabbhet och det är precis det som krävs för att hunden ska lyckas.

Agility innebär att hunden ska ta sig igenom en hinderbana både felfritt och på snabbast tid. Det påminner lite om hästhoppning men går givetvis till på ett helt annat sätt. Tävlingsformen har funnits i Sverige sedan 1985, men är äldre än så och har sitt ursprung i England.

Hundarna tävlar i olika kategorier på grund av sin storlek.

En bana består av olika typer av hinder, vilka kan vara balansbom, olika tunnlar, slalom, säck, viadukt, långhopp, däck, A-hinder och ev bord. Hunden har tränat på dessa innan så den känner till hur man gör med olika hinder.

Hunden och personen som tävlar är ett team, precis som vid hästhoppning. De måste vara samtränade, annars fungerar det troligen inte lika bra. Det går inte bara att ta ut en hund och köra banan, både hunden och ägaren måste känna sig förberedda och lita på varandra. Hunden måste ta hindren i rätt ordning, inte vägra och människan och hunden får inte beröra varandra under tävling. Det finns ytterligare regler som kan ge poängavdrag. Man kan bli diskvalificerad om tex hunden smiter iväg från banan för att lukta på något intressant.

För att återgå till historia, så uppstod agility som ett underhållningselement på traditionella hundutställningar för att ha något att titta på i pauserna. Britten John Varley inspirerades av hästhoppning första gången på en uppvisning som genomfördes 1978

I Sverige kan man bli medlem i Svenska Agilityklubben om man vill börja tävla med sin hund eller bara lära sig mer om just agility.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

hotnews