Vilken hundmat behöver din hund?

För att din hund ska kunna må bra är maten en av hörnstenarna. Med bra mat, tillräckligt med träning och aktivering av annat slag, och med dig som bästa vän, kan hunden få ett långt och välmående liv.

När du ska välja hundmat

Skaffar du en valp och är osäker på vilken hundmat som passar den bäst kan det enklaste vara att höra med uppfödaren. Om du fortsätter att ge valpen den mat som den redan är van vid är risken väldigt liten att det ska bli några problem. Uppfödare brukar ha bra koll på vilken hundmat som passar till just den ras det rör sig om och eftersom valpen redan är van vid den så blir det inget nytt och konstigt som kommer samtidigt som den stora omställning det innebär att flytta till ett nytt hem. Vad du ska välja för mat senare beror på olika saker. Har hunden en tendens att bli överviktig eller behöver den extra näring? Har den några hälsoproblem? Har den kastrerats? Det finns hundmat som är anpassad efter i stort sett alla tänkbara scenarier. För en frisk och pigg hund kan nästan vilken mat som helst fungera bra, bara den ger tillräckligt med näring. Ju mer problem och sjukdomar hunden har desto viktigare är det att du väljer en mat som passar.

Godis till din bästa vän

Hundar har levt tillsammans med människor i hundratals år och att hundar ibland kallas för människans bästa vän är inte någon slump. Det är en särskild sorts relationer som kan växa fram mellan hund och människa. Kanske blir hunden även din bästa vän. Som ett komplement till den hundmat som serveras på bestämda tider och i en bestämd mängd kan godis av olika slag vara viktigt. Med godis kan hunden motiveras vid träning och få belöning när den klarar något nytt. Ett ben eller en annan godsak kan bli en extra överraskning, kanske efter att den klarat ett veterinärbesök eller något annat svårt. Godis kan vara ett inslag som stärker relationen och gör att ni blir närmare varandra. Precis som med vanlig hundmat finns det godis av många olika slag och anpassade efter olika sorters hundar, problem och liknande. Känner du dig osäker på vilken sorts mat eller godis som kan passa just din hund kan du alltid fråga någon i affären som säljer hundmat, eller be om råd nästa gång ni besöker veterinären. Så länge hunden inte har några problem, blir överviktig eller underviktig brukar det inte finnas några skäl att bekymra dig. Men är det din bästa vän kan du ju vilja bjuda på fin mat och riktigt gott godis ändå, bara för att din hund är värd det bästa.

hotnews