Att adoptera hund istället för att köpa

Att skaffa hund är alltid ett stort och viktigt beslut, som det tåls att tänka igenom i flera omgångar. Man måste veta att man vill och kan ta hand om en hund under en lång tid framöver, inte bara där och då. När man väl kommit fram till att det är dags att utöka familjen med en hund, så kan man börja överväga adoption istället för köp då det dessvärre finns många hundar utan hem och familj. Det finns många ideella föreningar som agerar mellanhand mellan hund och framtida ägare vid en adoption, det är även dem som ofta har hand om hundarna innan nytt hem hittas. De seriösa föreningarna har mycket bra information om vad man bör ha i åtanke vid en eventuell adoption, såväl allmänna tips som råd som gäller den tilltänkta hunden.

Gå först igenom det befintliga hemmet och familjesituationen

Man bör börja med att tänka igenom om hemmet har utrymme för en hund, om så inte är fallet kan man behöva vänta tills man bor i ett hem som lämpar sig bättre för tillökningen. Behöver man ta lån för att flytta så är det bra att jämföra ränta på bolån innan man slår till. Sedan bör man även gå igenom familjesituationen. Man måste kunna erbjuda en adoptivhund extra lugn och tålamod då man kanske inte riktigt vet vad den har varit med om tidigare. Därför tenderar en del föreningar att neka familjer med allt för små barn, eftersom det kan uppstå svårigheter såväl för barn som hund. Två av många saker att ha i åtanke, är följande:

  • Tänk på att ta det lugnt En adoptivhund kan ha haft det tufft och därför behöva tid att i lugn och ro lära känna sin nya familj och miljö. Man måste vara beredd på att situationer som en hundvalp från en uppfödare upplever som normala, kan vara direkt skrämmande för en adoptivhund beroende på vad den varit med om samt vilka associationer den har. Det tar tid att lära känna sin nya hund, och låt det göra det, så lär man sig vilka situationer man behöver vara extra tålmodig under. Stressa inte heller med att presentera hunden för alla i din närhet om den verkar vilja distansera sig och vara ifred.
  • Man behöver avsätts tid Att ta sig tid för sina husdjur är viktigt och någon bör finnas hemma och vara ledig under den första tiden i hemmet oavsett om det är en valp eller äldre adopterad hund. Om hunden dessutom har en svår eller okänd bakgrund är det viktigt att den tas väl hand om och får chansen att finna ro i det nya hemmet tillsammans med sin nya människovän.

Alla hundar behöver trygghet, och för en adoptivhund som dessvärre inte fått möjlighet att leva hela livet i samma familj är givetvis tanken att den ska få ett nytt hem för resten av livet. När du bestämt dig för att du kan ge hunden det den behöver, så kan du rädda livet på en hund genom att välja adoption istället för köp.

hotnews