Att tänka på innan du skaffar hund

Att ha hund kan vara något av det bästa som finns. Det är dock inte för alla och därför är det viktigt att ett sådant beslut inte stressas fram. Så om du går i tankarna på att köpa hund finns det en del frågor du behöver ställa dig själv för att se om det verkligen är rätt för dig. En hund är ett åtagande under hela hundens liv och det gäller därför att vägen fram till beslutet är så ärlig som möjligt, så att du och din nya bästa vän får ett bra liv tillsammans.

Tänk igenom följande frågor:

  • Har du tid med hunden och/eller kan du ändra dina rutiner? Tänk inte att rutinerna eller tiden kommer automatiskt när valpen kommer hem. Du måste först räkna ut om det faktiskt går att ordna med alla rastningar under dagen, om det fungerar med dina arbetstider eller om du får hjälp under denna tid. Du måste även tänka igenom om du har tillgång till hundvakt eller hur du gör om du vill resa iväg utan hunden, samt om du kan tänka dig att offra semesterresorna när hundvakt inte finns.
  • Har du kunskapen som krävs om hudens behov eller är du villig att skaffa den? Givetvis lär sig hundägare saker hela tiden, men det finns grundläggande information som alla som går i tankarna på att skaffa hund bör läsa på om. På så vis kan du på förhand komma fram till vad som är rätt för dig och ge din nya vän det den behöver.

Dags för nästa beslut

När du äntligen bestämt dig för att det är dags att skaffa hund, börjar andra frågor dyka upp. Nedan följer några exempel på frågor du bör fundera kring innan du gör slag i saken:

  • Renrasig hund/blandras. Det finns alla möjliga sorters blandraser och olika renrasiga hundar med olika behov. Renrasiga hundar är dyra, så om lån behövs kan dessa jämföras på Zmarta.se för att hitta det som passar situationen bäst.
  • Valpanpassa hemmet. Trots att en valp kommer hem med full fart i tassarna, är det många som inte tänker på att hemmet behöver valpsäkras. Det är viktigt att se till att valpen inte kommer åt små föremål som kan tänkas ätas, och att du läser på om vilka livsmedel, som exempelvis choklad, som kan vara giftiga för hunden.
  • Ordna med försäkring. Dessvärre kan husdjur bli sjuka, råka ut för något annat eller kanske bara vara i behov av en extra veterinärkontroll. De flesta har hört talas om hur dyrt ett veterinärbesök kan bli, och det är därför ytterst viktigt att du ordnar med en bra försäkring så snart som möjligt för valpen.

Det kan kännas överväldigande att komma fram till när det är läge att skaffa hund, men om du gör det med eftertanke och ärlighet mot dig själv så ökar chanserna för att både du och hund ska trivas tillsammans redan från start. När beslutet väl är fattat, kan du istället blicka framåt och se fram emot alla härliga stunder ni kommer att få uppleva tillsammans.

hotnews