Bostonterriern – en allsidig sällskapshund

Är du ute efter en trevlig sällskapshund som hänger med på det mesta men som gärna tar en regnig dag i soffan framför TV’n? Tycker du om att mysa i sängen? Har du humor och tålamod? Tycker du att pälsvård är det tråkigaste som finns? Då kanske den lilla bostonterriern kan vara något för dig.

Vad är en bostonterrier?

Bostonterriern är USA’s nationalras, en liten oftast svart och vit kompakt hund med trubbig nos. Den väger mellan 4,5 – 11 kilo även om större exemplar finns, och den är ungefär 35 – 43 centimeter hög. Rasen är godkänd inom FCI, den internationella kennelklubben, och godkända färger är svart, seal och brindle med vita tecken. De vita tecknen ska finnas som ett vitt band över nospartiet, en vit bläs samt vitt bröst. Färgen seal ser svart ut men i starkt ljus eller direkt solljus skiftar den i rött. Rasen har en väldigt kort svans eller ingen svans alls.

Leva med bostonterrier

För att trivas med en bostonterrier behöver du ha ett stort sinne för humor eftersom det är en intelligent och listig liten hund. Den är aktiv och vill hitta på saker, och sitter du för djupt ner i soffan mer eller mindre hela tiden kommer den att med diverse hyss sätta fart på dig. Det är en vänlig och busig hund som är väldigt social. Den är läraktig och passar utmärkt till olika hundsporter. Bostonterriern snarkar ofta väldigt mycket och den grymtar och knorrar när den har något att säga. Det är också bra om du ger ett kvalitativt foder då många (läs de flesta) bostonterriers annars förvandlas till fisfabriker och kan sprida en något oangenäm doft omkring sig samtidigt som de ser totalt oskyldiga ut och skyller på katten.

Se till att du har bra belysning i badrummet, för den lilla kära fisfabriken kan behöva torkas runt ögonen och i baken ibland efter att ha varit ute på promenad. De dyker ofta in precis överallt och är inte så noga med vad de sätter sig eller rullar sig i. Bra badrumslampor hittar du hos Buildor, så surfa in där och kika.

Historia som kamphund

Bostonterrierns historia började i England där folket älskade hundhetsning. En massa olika korsningar gjordes och även med bulldogg och old english terrier, en ras som nu är utdöd. Denna korsning var lyckad inom hundhetsningen och avlades vidare på. I USA blev hundhetsning också väldigt utbrett, speciellt runt Boston och 1865 importerades hunden Judge från England. Han var bulldogg/old english terrier och anses vara bostonterrierns stamfader. En lokal avel runt Boston gav sedan upphov till bostonterriern som erkändes som egen ras på 1890-talet av Amerikanska Kennelklubben, AKC. Idag är rasen en uppskattad sällskapshund, väldigt långt ifrån sitt tidiga ursprung som kamphund.

Andningsproblem

Alla trubbnosiga hundar kan ha andningsproblem och därför har Svenska Kennelklubben bestämt att inventera alla trubbnosiga raser och satsa på avelsprogram som i längden kommer att göra raserna hälsosammare. Långt ifrån alla bostonterriers har andningsproblem och många har en väldigt bra nos, men det återstår en del arbete innan rasen blir perfekt.

hotnews