Hund och barn

Många barn drömmer om ett eget husdjur. Det kan vara allt ifrån en hund till en katt, en kanin eller en ödla. Barnet tjatar och du som förälder kanske börjar ge med dig, särskilt som barnet lovar dyrt och heligt att gå ut med hunden varje dag eller ge kaninen mat morgon och kväll. Inte sällan visar det sig att barnet är just barn, saker mister med tiden sin glans och dåligt väder i kombination med en blöt hund är inte roligt för någon.

Vuxenansvar

Det är ditt ansvar som vuxen och målsman att ha hand om både barn och djur, även om det är “barnets djur”. Sköts inte djuret är det du som hålls ansvarig av djurskyddet om något går fel. Ska barnet ha ett husdjur måste du alltså vara medveten om att till syvende och sist är det alltid ditt ansvar att se till att djuret blir ordentligt skött. Det är också ditt ansvar att se till att barnet på ett bra sätt lär sig om exempelvis hunden. Hur man är med en hund omkring sig, vad man får göra och inte göra, att barnet respekterar hunden och hur man kan träna hunden.

Ett aktivt hundliv samtidigt som hemmet ska skötas och barnen hämtas och lämnas kan verka stressande. Detta kan avhjälpas med lite lyx i vardagen genom en bra handcreme eller hudlotion från CCS och det bästa är att du hittar deras produkter på apoteket. Se till att även du får lite kvalitetstid, det är inte endast hund och ungar som behöver omsorg.

Gör barnet delaktigt

För att både hund och barn ska ha en givande relation är det bra om barnet gör något med hunden mer än att ta ut den i koppel på promenad. Betänk också att ett barn faktiskt inte är moget att cykla i trafiken på egen hand förrän det är omkring 12 år gammalt, och ska då ett barn under 12 år verkligen ta ut hunden ensam om något händer? Det kan komma en annan lösspringande hund och slagsmål kan uppstå, eller så kan hunden slita sig ifrån barnet och bli skadad eller skada någon annan. Följ därför med på promenaderna, men låt barnet umgås med hunden inomhus och i trädgården eller på träningsplanen. Låt barnet hjälpa till med skötseln av hunden och tillsammans lär ni er hundens signaler och ännu mer fakta om hundar. Böcker finns på biblioteket, använd den möjligheten. Genom att få ditt barn delaktig i hundens skötsel ökar också barnets medvetenhet om andra levande varelser och barnet lär sig att ta ansvar på ett bra sätt.

Idag vet vi, rent vetenskapligt, att alla barn som växer upp med djur utvecklar sin empatiska förmåga, sin omsorgsförmåga, stärker sin egen självkänsla och de får mycket lättare i umgänget med andra. Vinsten är värd uppoffringarna, säger Ulla Björnehammar, veterinär, och tidigare lärare till Aftonbladet. Det är alltså bra med djur i hemmet, men det är du som vuxen som har huvudansvaret. Var noga i val av hundras, så att familjen får en hund med passande egenskaper.

hotnews