Information om jakthundar

Det är många som har hundar vid jakt. Dels är hunden ett trevligt sällskap, men gör också stor nytta vid jakt. Man kan träna upp hundar till olika uppgifter. Kortfattat finns indelningen i drivande hundar, kortdrivande stötande, apporterande, ställande, stående jakthundar och grythundar. Det hörs delvis på begreppen vad hundens uppgift är, men en tydligare förklaring kan behövas.

Drivande hundar används vid drev, dvs då man går genom skogen i ett jaktlag och driver bytesdjuren framför sig, tex hare dog-and-deereller räv. Kortdrivande eller stötande djur är något man oftast använder just vid rådjursjakt.

Ställande hund innebär en hund som skäller på bytet så att bytesdjuret blir konfunderat och bara fokuserar på hunden, står då stilla och jägaren kan skjuta djuret. Hundens skall är givetvis också den tydliga signalen till jägaren, var bytet finns.

Stående jakthund används ofta inom fågeljakt och då är det de sk fågelhundarna som används. Dessa hundar är, som hörs på namnet, helt inriktade på just fågel. Hunden spårar upp fåglar och blir stående så att jägaren sedan kan hitta bytet.

Apportering är något de flesta hört talas om och här handlar det om hundar som spårar upp ett skjutet bytesdjur och hämtar det, tex änder.

Grythundar å sin sida är hundar som nosar reda på tex grävlingar eller rävar som bor i gryt. Ofta är det lite mindre stora hundar i denna kategori, som tax eller olika terriersorter.

Jägaren väljer givetvis rätt hundras för rätt uppgift. Det finns flera bra uppfödare i Sverige för olika jaktraser.

Den mest populära jakthunden i Sverige är för närvarande jämthunden. 2014 kom den in på topp 3-listan över populäraste raser i Sverige och där brukar sällan just en jakthund vara. De två andra raserna i toppen är labrador och golden retriever. Schäfern brukar ligga högt men har alltså passerats av jämnhunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

hotnews