Intressant ras- dalmatiner

En av de mest fascinerande hundraserna kan man nog påstå är dalmatinern. Dalmatinerhundar är mycket vackra och ståtliga med sin vita päls, med svarta eller bruna fläckar. De finns ingen annan hundras som är prickig så det är verkligen unikt.download-87

Rent historiskt härstammar rasen från Kroatien och används mest som sällskapshund. Det man tror sig veta är att dalmatinern spreds över Europa med romerna när de reste. Det finns gamla bilder från 1600-talet där man ser dalmatinerhundar gå bredvid vagnarna. Man använde rasen både som sällskaps, jakt och vagnshund. Det finns därutöver bilder från det gamla Grekland, ca 1700 f.Kr där det finns fläckiga hundar som påminner om dalmatinern.

Rasens utveckling har skett mest i England där man bildade den första klubben för rasen år 1890. Hunden användes flitigt inom cirkusens värld och även som brandkårshundar.

Idag är rasen förhållandevis populär, men inte överst på topplistorna. Många anser inte att rasen passar så bra som familjehund. Den har mycket energi och vill ständigt bli aktiverad, så den som skaffar en dalmatiner måste vara beredd på att vara mycket aktiv själv. Hunden används ofta som spårhund eller för utställningar.

Något man ofta nämner om dalmatinern är att den “skrattar”. Det ser så ut när den drar upp läpparna och visar hela käken, kanske lite som en hyena. Det är inte direkt vanligt att andra hundar gör just så. Valparna föds helvita men prickarna dyker upp efter några veckor.

Rasproblem

En risk med rasen är att hundarna ofta blir döva så man brukar testa alla valpar. Är de döva avlivas de direkt. Det kan låta brutalt men är ett led i Svenska Kennelklubbens arbete med att arbeta bort avelsdefekter. Hörselskadade hundar får dock leva.

Ett annat problem kan vara njursten så hunden behöver dricka mycket och få mycket vätska i sin kost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

hotnews