Personliga hundsaker och hundmode

Det är inte bara du och hunden som är viktiga. Som hundägare vet du att det finns miljoner småprylar liggande hemma, allt ifrån halsband, koppel, filtar och täcken till prydnadssaker och nyckelringar med hundtema. Hundägaren samlar på sig hundprylar helt enkelt.

Ofta är det så att hundägare väljer ut en färg som är hundens och matchar hundens utrustning i denna färg. Fido passar så bra i gult, så därför krävs det fyra gula halsband, tre gula selar, gula bajspåsar och minst två gula koppel varav ett med inbyggt reflexband. Känns det igen? På Röhsska museet i Göteborg gjordes 2006 en utställning om hundmode och hundprylar för att visa hur viktigt hundens accessoarer har blivit i modern tid för hundägaren. Där finns allt ifrån exklusiva halsband till täcken och jackor.

Sådan herre sådan hund

Olika klädstilar brukar spegla sig på vilken utrustning du har på hunden. Eller håret. Faktum är att hund och hundägare i många fall liknar varandra när det kommer till frisyr, hårfärg eller klädsel. En hund med nithalsband har oftare en ägare som går klädd i skinnjacka än i trenchcoat, och den gamla damen med rollator har så gott som aldrig en camouflage-färgad sele till sin fina lilla pudel.

Personlig stil avgör. Det handlar om att anpassa hundens saker efter dig själv. Tycker du om rosa bling och glitter kommer hundens halsband sannolikt att matcha dina nygjorda naglar. En person i hundförarbyxor och täckväst har oftare ett svart eller brunt rejält läderhalsband på hunden, samt ett neutralt men bekvämt svart eller brunt läderkoppel.

Visa åsikter och intressen

Hunden och tillbehören kan också användas till att visa dina åsikter. Ska du och hunden delta i pridefirandet och gå med i pridetåget krävs ju såklart prideflaggor till er båda. Kanske ett halsband med pridefärgerna också. Tjänstehunden i hemvärnet måste så klart ha camouflagefärgat koppel eller sele som matchar husses och mattes uniform, och behöver hunden en liggfäll är det roligare om den också är kamouflerad.

Kan gå till överdrift

Nog för att Expressen listar en hel del häftiga hundprylar som hade varit riktigt roliga att ha och några andra husdjursprylar också, men ett paraply till hunden eller ett indiantält i trädgården kanske kan kännas lite onödigt. I takt med att hunden har uppmärksammats som accessoar av kändisar så har även vanligt folk tagit efter.

Det finns ingen hejd på allt vad hunden kan vara med på inom mode och om du inte visste det så finns det faktiskt riktiga modellagenturer för hundar. Kändishundarna har egna konton på sociala medier med många följare och det har lett till att mängder av vanliga hundar också har egna konton. det är absolut inget fel i att vara stolt över ditt djur eller vilja visa upp det för världen. Kom bara ihåg att det är ett djur, inte en docka eller en bebis. Den kan gå själv, den har egna ben, och den behöver faktiskt inte en rosa tyllkjol, färga pälsen eller målade klor.

hotnews