Bygg egna agilityhinder

Nu är det dags att lyfta baken ur soffan och börja planera din och hundens blivande agilitybana. Varför det tänker du. Jo, för att agility sätter lite fart på både dig och hunden, ger dig och hunden en fin kontakt och är en väldigt omväxlande träningsform. Du behöver inte mäta samma moment om och om ingen dag efter dag, utan med så många olika hindertyper och moment behöver det aldrig vara tråkigt eller enformigt. Du mår bättre av att bli lite aktiverad och det gör din hund också.

Agility är en tävlingsgren

Under 2018 gick VM i agility av stapeln i Sverige så att sporten är populär att tävla i är bara förnamnet, men du behöver absolut inte tävla. Du behöver inte ens gå med i en klubb om du inte vill. Du kan träna bara för din egen och hundens skull med era egna regler och på ert eget sätt.

Vill du träna för att ge dig ut och tävla kan det dock vara bra att läsa igenom regelverket för agility innan du börjar bygga din bana och sätter igång med träningen. Hos Agilityklubben hittar du alla regler du bör känna till samt mer information om själva hundsporten.

Vilka hinder ska du bygga?

Innan du börjar handla hem massa grejer kan det vara bra att ha planerat hur du vill att din bana hemma i trädgården ska se ut. Du kan komma att behöva lite virke för byggandet av gungbrädor, balansbrädor, A-hinder, hopphinder och vad du nu vill ha. Detta handlar du smidigast hos Byggmax. Beroende på hur mycket energi du vill lägga ner på hindren så kan du behöva färg, krokar, hakar, gångjärn, tejp och halkskyddstejp och liknande också.

Tidningen Härliga Hund har tips på några olika hinder och beskrivningar på hur du bygger dem. Ta gärna en titt och fundera ut vad du vill ha där hemma. Du har säkert redan massa material du kan använda om du tänker till. Barnens gamla lektunnel fungerar även till hunden och gamla kvastskaft i redskapsboden kan bli fina ribbor till hopphindren. Har du en liten hund kan lite längre målade blompinnar fungera som slalompinnar och du har kanske några uttjänta bildäck du kan använda till något? Skriv, skissa och fundera och när du har din shoppinglista klar tar du en sväng till Byggmax.

Lägg en bra grund

För att underlätta kontakten mellan hund och hundförare gäller det att ha bra lydnad och förtroende för varandra. Här finns tre enkla lydnadsövningar som bygger upp kontakt, balans och förtroende. Den första övningen är att runda ett föremål. Det kan vara ett träd, en kon eller en hink, endast fantasin sätter gränser. Den andra övningen är att balansera på stenar, stockar och stubbar, bänkar och räcken. Det ger hunden bättre balans och självförtroende samt att ni jobbar på eran kontakt. Den tredje övningen är att lära hunden att krypa. Börja med låga grenar du hittar i skogen och beröm varje litet framsteg hunden gör.

Lycka till och glöm inte godiset!

hotnews