Golden Retriever – en mångsidig hundras

Den gyllene hunden Golden Retriever kommer ursprungligen från Storbritannien och avlades fram för att apportera vid fågeljakt. Tack vare sin vilja att vara till lags och avsaknad av aggressivitet hör den idag till en av världens mest populära hundraser.

Golden Retriever är indelad i grupp 8 i Svenska Kennelklubbens indelning vilket innebär att den hör till vattenhundar, stötande hundar och apporterande hundar. Hundar i denna grupp är experter på att hämta saker och att stöta upp fåglar och att även simma långt i vatten. Alla dessa egenskaper finns instinktivt hos en Golden Retriever och om du tar en promenad med en Golden kommer du att märka att den inte missar ett tillfälle att stöta upp duvor och andra fåglar som kommer i er väg.

Utställningshund

Under åren har det skett en uppdelning mellan utställningshundar och jakthundar inom rasen. Utställningshundarna har en ljusare, nästan helt vit, päls och är större än jakthundarna som även har en mörk guldfärgad päls. Om du är intresserad av att ha en Golden Retriever för att tävla i utställningar gäller det med andra ord att satsa på den ljusa och stora Golden. Du behöver också träna din hund så att den klarar av alla momenten vid utställningarna vilket gör att det är viktigt att träna ordentligt och att ta hjälp av dem med mer erfarenhet. Utställningar kan också vara en stressig miljö för många hundar och därför är det bra att vänja din hund vid att klara av olika typer av miljöer med många människor. Om du blir riktigt biten kanske du till och med väljer att vara med och arrangera tävlingar. En utställningstävling kräver en hel del planering och också smarta sätt för kommunikation mellan alla som arbetar under tävlingen. Genom att hyra en komradio från TPO underlättas kommunikationen och komradion gör att arbetet flyter på smidigt under tävlingsdagen.

Jakthund

Jakthundarna inom rasen är smidiga, starka och rör sig snabbt och obehindrat i alla typer av terräng. De är mycket starka och uthålliga vilket gör att den som är ägaren till denna typ av Golden retriever måste ge sig ut på långa promenader i skog och mark. Att gå på kurser i jakt för att lära sin hund att apportera effektivt är ett roligt sätt att spendera tid tillsammans med sin Golden. Du behöver inte jaga på riktigt för att din hund ska få utlopp för sina jaktinstinkter utan spårning och apportering med dummys som påminner om ett jaktbyte fungerar lika bra. Öva också inkallning med visselpipa för att lära din hund att komma till dig när du blåser i den. Det finns många hundkurser i hela landet för den som är intresserad av att lära sin hund lydnad, jakt och andra roliga aktiviteter. Ju mer ni tränar tillsammans desto roligare kommer det att bli att vara hundägare!

hotnews