Människans bästa vän

Att skaffa en hund innebär ett stort ansvar men också en stor glädje under många år. Den första valptiden kan bitvis vara påfrestande när vassa valptänder ska smaka på skor eller händer. Men det är en period som går över och med rätt skötsel så har du en trogen vän som älskar dig över allt annat. En kompis som vill följa dig i ur och skur, en fyrbent kamrat som kanske får dig att testa nya hobbies, gå med i hundklubben och få nya vänner även av tvåbent sort.

När hunden blir sjuk

De flesta hundar är vanligtvis friska, under förutsättning att de får den mat och den skötsel de ska ha. Men ibland är oturen framme, hunden kan bli sjuk, den kan bli påkörd av en cykel eller kanske biten av en annan hund. Då är det jätteviktigt att veta var veterinären finns så du kan ta dig dit snabbt för att få hjälp för din hund. Veterinärvård är betydligt dyrare än många faktiskt förstår och därför är det väldigt viktigt att redan från början skaffa en bra hundförsäkring som ersätter kostnader för vård, operation och annat som kan bli aktuellt. Chansa inte, behövs operation och kanske inläggning några dagar kan kostnaderna lätt bli femsiffriga och därmed kanske för höga för att du ska ha råd att betala.

Vardagslydnad

Genom vanlig vardagslydnad kan din hund lära sig bra beteenden som minskar risken för att det händer något. Ett vanligt problem är annars när två hundar möts på trottoaren och gör utfall mot varann, då kan det bli bitskador om de är för nära eller kanske sliter sig. Det är förstås också viktigt att ha hunden under uppsikt så den inte springer ut i trafiken i ett obevakat ögonblick. Förebygg onödiga skador redan från valptiden, det har du igen under hundens hela livstid.

Barn och hundar

Fall inte för frestelsen att skaffa en hund till barnen. Få barn kan hantera en busig, bitig valp och få valpar är enbart gosiga pälsbollar som barnen kan leka med. Det behövs alltid en vuxen som tar huvudansvaret. Om det finns så är det utmärkt för barn att få växa upp med en hund och lära sig ta lite ansvar för den, men det ansvaret måste anpassas efter barnens ålder och hundens uppförande.

hotnews