Motionera din hund

Det är lika viktigt med motion för en hund som det är för en människa. Hunden behöver också hålla igång sina muskler och sin mentala förmåga för att må bra och vara lycklig. Därför är det viktigt att du motionerar den och ger den tillfälle att springa runt helt fritt så att den får känna sig fri och då kan springa och leka hur mycket den vill.

Olika sätt att motionera hunden

Ibland räcker det inte att bara ta med din hund ut för att låta den utföra sina behov och sedan gå hem igen. Det är viktigt att du några gånger i veckan tar med hunden på en längre promenad. Men om du vill motionera din hund utöver promenader kan du använda dig av stabila hundgårdssektioner där hunden kan ströva fritt utan att du behöver hålla koll på den hela tiden. Detta fungerar dock bara om du har en trädgård eller liknande utomhus. Om du bor i en lägenhet men har ett lantställe med tomt är det perfekt att ha en där. Har du dock ingenstans där du skulle kunna placera en kan du själv ta med hunden ut i naturen och leka med den så att den får springa av sig. Då är det dock viktigt att ha koll på vad som gäller när du tar med hunden ut i naturen och släpper den fri. Ett tredje alternativ är att använda befintliga hundgårdar. Detta fungerar dock endast om din hund är van vid andra hundar och kan bete sig runt dem.

Motionera med din hund

Du kan slå två flugor i en smäll och se till att både du och din hund får motion samtidigt om du ger dig ut med hunden. Det vanligaste är att ta med hunden på joggingturer eller cykelrundor där hunden kommer tröttas ut rejält samtidigt som ni får spendera kvalitetstid med varandra. Om du vill ha något mer utmanande kan du prova på att vandra med hunden under flera dagar. Om ni båda är i fysiskt god form kan ni ge er iväg på en längre vandring och övernatta i naturen. Då får ni både bra motion och ni kommer stärka ert band avsevärt. Se dock till att ni båda har förberett er väl genom träning och om du vill bo i tält med din hund bör du se till att hunden är bekant med tält och hur det är att sova i dem. Vill du istället utmana din hund fysiskt kan ni prova på agility där ni båda får träna både kropp och hjärna. Det finns en del öppna agilitybanor runt om i landet men om du inte hittar någon i ditt område kan du enkelt bygga en själv med hjälp av vad du än har hemma.

hotnews